学术报告
 学术访问

学术报告
当前位置: 首页 >> 合作交流 >> 学术交流 >> 学术报告 >> 正文
学术报告——魏益民教授(复旦大学)
2019-11-18 14:48     (点击: )

报告题目:SolvingMulti-linear Systems with M-Tensors

报告人:魏益民

时间:20191125 10:0011:00

地点:数学科学学院221会议室
主办单位:数学科学学院

报告摘要

Thistalk is concerned with solving some structured multi-linear systems, especiallyfocusing on the equations whose coefficient tensors are M-tensors, or calledM-equations for short. We prove that a nonsingular M-equation with a positiveright-hand side always has a unique positive solution. Several iterativealgorithms are proposed for solving multi-linear nonsingular M-equations,generalizing the classical iterative methods and the Newton method for linearsystems. Furthermore, we apply the M-equations to some nonlinear differentialequations and the inverse iteration for spectral radii of nonnegative tensors.

专家简介

魏益民是复旦大学数学科学学院的教授、计算数学专业的博士生导师,从事矩阵计算的理论和应用研究二十余年。

1997年在复旦大学数学研究所获得理学博士学位,是上海市应用数学重点实验室的研究人员,曾获得上海市高校优秀青年教师和上海市曙光学者的称号;获得上海市自然科学三等奖。

魏益民已在国际学术期刊发表论文一百余篇;并在科学出版社出版了三本著作和一本英语教材:《广义逆:理论与计算》(英)(王国荣、魏益民和乔三正,2004);《数值线性代数及其应用》(英)(金小庆和魏益民,2004);《偏微分方程数值解的有效条件数》(英)(李子才、黄宏财和魏益民等,2013);《广义逆的符号模式》(卜长江和魏益民,2014)。

魏益民曾主持国家自然科学基金、教育部博士点基金项目和973项目的子课题;目前正主持国家自然科学基金项目,担任国际学术期刊《Comput.Appl. Math.》和《J. Appl. Math. Comput.》和《高校计算数学学报》的编委。